The home’s primary goal is to reduce energy consumption through passive-house-inspired design. On the interior, 8” of rockwool insulation cuts the house’s heating and cooling energy demand, while minimizing operating costs and improving occupant comfort. By aligning the building with solar- south, large floor to ceiling windows frame the dramatic views while capturing sun to passively heat the house. A flat roof provides ample area for photo-voltaic solar panels.

The form of the home is derived from contextual inputs. The massing amalgamates three boxes, extruded at various depths, to mediate the adjacent residential homes. The extension of the upper form creates a terrace off of the master bedroom, providing protection and shade for an outdoor living area. This play on a simple box creates drama and delight but serves a rational purpose of being respectful to the existing streetscape.

This replacement home takes advantage of the sloped site by creating a welcoming front door off of Neville Park that can also be used as a private entry for live-in grandparents and eventually for basement- dwelling teenagers.

Location

Toronto, ON

Client

Private Family

Completion

2019

Size

2,665 sq.ft.

Project Type

contemporary, creative infill,

Share On: